Internetconsultatie slachttaks ‘stilletjes’ opgestart

Geplaatst: 16 maart 2021
Nog voordat de Tweede Kamer zich over het initiatiefwetsvoorstel Slachttaks heeft gebogen, is er door PvdD al een internetconsultatie over de slachttaks gestart. Tot 2 april kunnen belanghebbenden reageren op het initiatiefwetsvoorstel. De internetconsultatie is direct nadat PvdD haar wetsvoorstel afgelopen vrijdag aankondigde, gestart.
Link naar de internetconsultatie slachttaks
Op de website internetconsultatie staat: ‘…Het doel van de Wet slachtbelasting is het bevorderen van de eiwittransitie naar plantaardige eiwitten, door het beter beprijzen van dierlijke eiwitten. Eén van de manieren om dit te doen is door de externe kosten van vlees ook te beprijzen. De initiatiefwet regelt dat een deel van de milieuschade in Nederland wordt verhaald op de veroorzakers, op het moment dat de milieuschade zich gemanifesteerd heeft en dieren naar de slacht gaan. De tarieven per dier zijn gebaseerd op geaccepteerde kennis…’

Laat kennis nou net een valkuil zijn van de Partij voor de Dieren..

Als bestuur van het Marchigiana-stamboek kunnen wij ons zeker niet vinden in een wetsvoorstel richting slachttaks of vleesbelasting. Daarbij staat het voorgestelde tarief voor runderen niet in proporties met andere diersoorten. De roodvleessector is één van de duurzaamste sectoren binnen de dierhouderij. De slachttaks in Nederland gaat het milieu mondiaal niet verbeteren als we in Nederland ongeveer dezelfde hoeveelheid vlees blijven eten, omdat het vlees dan geïmporteerd moet worden uit Ierland of Zuid-Amerika. De foodprint van dit stukje vlees is vele malen hoger en dan hebben we het nog niet over het transport gehad.

Punten waar de roodvleessector in uitblinkt:
-Vaak stro-rijke mest, gezond voor de bodem en (akkerbouw) gewassen
-Veel natuurbeheer door zoogkoeienhouders (in samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere instanties)
-Reststroomverwerking; Bierbostel, perspulp, aardappelproducten, (rest/afgekeurde) graanstromen, producten uit de bio-brandstroffenverwerking, etc, etc..
-Aankleding landschap/recreatiegebieden -> koe in de wei met kalf en stier
-Zeer weinig antibiotica gebruik
-Bijna al het vlees vindt zijn weg naar de consument in Nederland (Horeca, supermarkten, boerderijwinkels)

Uw stem en visie telt, laat die horen. Geef uw mening op website van de internetconsultatie.